Het ontgaat ongetwijfeld niemand dat katten graag zo nu en dan krabben. Iets dat moet gebeuren en daarna is het weer klaar. Een krabpaal of krabmat is hiervoor dé uitkomst. Maar waarom krabben katten eigenlijk? Waar komt deze drang precies vandaan?

Katten krabben om verschillende redenen, namelijk:

 1. Hygiëne!
  Met krabben verwijderen katten de dode buitenste laag van hun nagels, waardoor ze hun nagels bijhouden. Katten vinden hygiëne erg belangrijk!
 2. Territorium afbakenen
  De afscheidingsklieren van katten bevinden zich onder voetzolen. Middels afscheiding via deze voetzolen bakenen ze hun territorium af.
 3. Speels
  Sommige katten is niet aangeleerd om zachtjes te spelen. Hierdoor kan het zijn dat de kat nagels en/of tanden gebruikt tijdens het spelen
 4. Stress
  Ook een kat heeft soms stress en wil zich dan afreageren. Dit doen ze door te krabben. Dus mocht een kat stress hebben of zich in een stressvolle situatie begeven, dan is krabben een uitlaatklep.

Er zijn verschillende redenen waarom katten zo nu en dan even moeten krabben. Laat ze dit ook vooral doen, want als je een kat hierin beperkt, zal hij of zij geen uitlaatklep meer hebben. We weten dat dit erg belangrijk is voor het behouden van een goede gemoedstoestand.

Krabgedrag veranderen

Wat kun je doen om het gedrag van jouw kat te veranderen?

 1. Straf je kat niet. Krabben is natuurlijk gedrag, waardoor het geven van straf alleen maar verwarring veroorzaakt.
 2. Analyseer hoe en waar je kat graag krabt. Wist je dat de ene kat graag verticaal krabt en de ander horizontaal? Houd hier rekening mee met het aanschaffen van een krabpaal, -plank of -mat.
 3. Zet het krabmeubel neer op plekken waar je kat graag krabt. Zo zal je kat leren dat hij of zij aan de krabpaal moet krabben.
 4. Maak meubels en tapijten glad om te voorkomen dat je kat daaraan krabt.
 5. Reinig plekken waar je kat eerder heeft gekrabt. Katten krabben namelijk graag op dezelfde plekken. Door de markering van je kat te verwijderen zal je kat hier minder snel weer gaan krabben.
 6. Probeer te voorkomen dat je kat stress ervaart en creëer een rustige en ontspannen leefomgeving. Zorg voor voldoende schuilplaatsen, voldoende ruimte, voldoende afleiding, speeltjes en ga zo maar door. Kortom: laat je kat zich thuis voelen en geef je kat aandacht en liefde!

Het krabben van je kat is dus natuurlijk gedrag, en daar verander je niet zomaar iets aan. Je kan wel proberen het krabben op meubels te verminderen door de juiste krabpaal op de juiste plek neer te zetten én een veilig thuis te creëren voor je kat. Krabt jouw kat veel?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je opmerking in!
Voer hier je naam in