Veel huisdiereigenaren vragen zich af of honden en katten (of andere huisdieren) ook besmet kunnen raken met het coronavirus of het virus kunnen overdragen. Wanneer je zelf huisdieren hebt heb je wellicht ook vragen. Kan een huisdier corona krijgen? Wat zijn de symptomen van corona bij huisdieren, wat kun je doen om corona bij je huisdier te voorkomen en kan een huisdier corona overdragen? In dit artikel leggen we het uit.

*Dit artikel is gemaakt op basis van de informatie van het RIVM.

Kan een huisdier besmet raken met het coronavirus?

Ja, dat kan. Er zijn wereldwijd reeds gevallen bekend van honden, katten en nertsen die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. In de meeste gevallen waren ook de dierenbaasjes positief getest op het coronavirus. Het is dus mogelijk dat de huisdiereigenaren de huisdieren besmet hebben. Omdat het maar om een paar besmette huisdieren over de gehele wereld gaat, gaat het RIVM er vanuit dat de kans dat een huisdier door zijn of haar baasje besmet raakt erg klein is. In Nederland zijn momenteel 1 hond en enkele katten positief getest op het virus.

Katten en het coronavirus

Uit onderzoek is gebleken dat katten ziek kunnen worden van het nieuwe coronavirus. Dit is vooral het geval bij jonge katten. Net als bij mensen krijgt een kat dan luchtwegklachten. Ook kan een kat maag- en darmproblemen krijgen. In Nederland zijn bij een aantal katten antistoffen gevonden tegen het virus, wat betekent dat deze katten besmet zijn geweest met het virus. 

Wanneer een kat ziek wordt kan hij het virus uitscheiden via de keel en de bek, maar ook via de ontlasting. het RIVM geeft aan dat er nog geen duidelijk bewijs is dat katten elkaar besmetten. Het risico hiervan wordt momenteel als klein geschat. Echter, in experimenteel onderzoek is dat wel aangetoond. Het is nog niet bekend in hoeverre dit onder natuurlijke omstandigheden kan plaatsvinden. Hier is meer onderzoek voor nodig.

Honden en het coronavirus

Ook honden kunnen besmet raken met het coronavirus. Bij 1 hond in Nederland zijn antistoffen aangetroffen. Dit betekent dat de hond het coronavirus heeft gehad. Er zijn momenteel geen aanwijzingen gevonden dat een hond het virus kan overbrengen op een andere hond of op mensen.

Andere (huis)dieren en het coronavirus

Het is al bekend dat ook hamsters, fretten en nertsen besmet kunnen raken en ziek kunnen worden van het coronavirus. Momenteel wordt onderzocht of dit ook voor konijnen geldt. Verder is uit onderzoek gebleken dat varkens, kippen en eenden niet vatbaar zijn voor het coronavirus. En andere dieren, zoals paarden, ratten, koeien, schapen en geiten, zijn voor zover nu bekend waarschijnlijk ook niet vatbaar voor het virus.

Het coronavirus van dier op mens

De kans dat huisdieren in huishoudens besmet raken met het coronavirus ,en hiermee een rol spelen in de verspreiding, is heel klein. De kans dat mensen elkaar besmetten is velen malen groter.

Er zijn in Nederland wel gevallen bekend van mogelijke dier-op-mens besmettingen. Deze besmettingen zijn bij verschillende nertsbedrijven aangetroffen. Hier waren de nertsen besmet terwijl de verzorgers dit nog niet wisten. Er zijn medewerkers die het coronavirus hebben opgelopen en dit komt mogelijk door de besmette nertsen. Daarom heeft de overheid besloten dat bedrijven waar nertsen positief zijn getest geruimd moeten worden. Voor alle nertsbedrijven waar geen besmettingen zijn gevonden gelden extra maatregelen. Onder andere een vervoersverbod, een bezoekersverbod en een speciaal hygiene protocol.

Wat kun je doen om het coronavirus bij je huisdier te voorkomen?

Het is verstandig om, wanneer je zelf klachten hebt, intensief contact met je huisdier te vermijden. Laat je niet likken en knuffel niet met je huisdier. Laat de verzorging van je huisdier bij klachten over aan iemand zonder klachten. Houd hierbij altijd rekening met de algemene hygiënemaatregelen zoals het regelmatig wassen van de handen.

Mag je de hond uitlaten?

Ja dat mag. Maar wel alleen wanneer je zelf geen klachten hebt. Houd rekening met 1,5 meter afstand. Je hond mag tijdens het uitlaten gewoon in contact komen met andere honden. Vraag iemand anders de hond uit te laten wanneer je klachten hebt. Honden van mensen met het coronavirus kunnen gewoon uitgelaten worden door iemand zonder klachten.

Mijn huisdier heeft klachten. Wat moet ik doen?

Als het huisdier ziek is, maar verder niemand in het huishouden klachten heeft.
Wanneer je huisdier ziek is maar verder niemand in het huishouden gaat het RIVM er vanuit dat je huisdier niet besmet is met het coronavirus. Goede hygiëne is uiteraard belangrijk. Je huisdier mag naar buiten. Overleg indien nodig met je huisarts.

Zijn er, naast je huisdier, ook mensen in het huishouden met klachten die passen bij het coronavirus? Dan bestaat er dus een kleine kans dat je huisdier besmet is met het virus. Het is belangrijk om je te laten testen en intensief contact met elkaar en met je huisdier te vermijden. Laat, indien mogelijk, iemand voor je huisdier zorgen die niet ziek is. Heeft je huisdier ernstige benauwdheidsklahten en/of diarreeklachten? Neem dan telefonisch contact op met je dierenarts. Je dierenarts kan bepalen of de klachten passen bij het coronavirus.

Conclusie

De kans dat dieren in huishoudens besmet raken met het virus en een rol spelen in de verspreiding van het virus is heel klein. En op dit moment vele malen kleiner dan de kans dat mensen elkaar besmetten.

Dit artikel is gemaakt op basis van de informatie van het RIVM. Het RIVM werkt alle informatie continu bij. Wil je meer informatie? Lees dan de informatie Dieren en COVID-19 van het RIVM.

Lees ook meer op de volgende site:

World Animal Protection
Rijksoverheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je opmerking in!
Voer hier je naam in