Wat is krolsheid bij een kat? Hoe vaak wordt een kat krols en herken je het? Je leest het in dit artikel!

Krolsheid bij katten

Krolsheid bij een kat is in feite het moment in de cyclus waarop je kat vruchtbaar is. In de meeste gevallen wordt een kat voor het eerst krols vanaf 9 tot 10 maanden oud. Soms kan dit echter al bij 5 of 6 maanden optreden en soms laat dit langer dan 10 maanden op zich wachten. Dit is afhankelijk van de geboortedatum en van de huisvesting.

Over het algemeen heeft een kat van het voorjaar tot het najaar perioden van krolsheid. In de winter niet. De krolsheid van een kat is namelijk seizoensgebonden en afhankelijk van de daglichtlengte. Dit heeft te maken met de langere en lichtere dagen. Het is dan ook niet voor niets dat de meeste kittens in het voorjaar worden geboren.

Een kat die met name binnen leeft kan het hele jaar krols worden. Dit komt doordat zij het natuurlijke ritme (dag- en nacht) minder meekrijgen vanwege de verlichting in huis.

Hoe herken je een krolse kat?

Krolsheid herken je vaak direct! Het gedrag van een krolse kat zit in het instinct en is niet te veranderen of af te leren.

Je herkent een krolse kat aan de volgende symptomen:

  • Zeer aanhalig, wil steeds kopjes geven en wil extreem veel aandacht
  • Klagelijk en veel miauwen (soms zelfs huilgeluiden)
  • Rusteloos en klagend gedrag
  • Een verminderde eetlust
  • Rolt veel over de grond
  • Loopt op een gekke manier (met opgeheven achterwerk en staart)
  • Soms sproeit een krolse kat met urine

Hoe lang duurt krolsheid bij een kat?

Ja, nu komt het…. Gemiddeld is een kat, tijdens het seizoen, om de drie weken krols! De krolsheid houdt ongeveer 7 tot 9 dagen aan. Pas wanneer een kat gedekt wordt door een kat treedt een eisprong op. Daarna kan de kat pas bevrucht worden. Is er dus wel een eisprong maar geen bevruchting? Dan wordt de kat na ongeveer 6 tot 7 weken opnieuw krols. Een binnenkat die geen contact heeft met een kater kan niet gedekt worden en er vindt dus geen eisprong plaats. In dat geval zal de krolsheid zich na 2 tot 3 weken herhalen.

Liever geen krolse kat?

Krolsheid bij een kat kan als zeer vervelend worden ervaren, voor zowel het baasje als de kat! Zeker als je kat veelvuldig krols wordt. Als je niet van plan bent om met de poes te fokken kun je de kat laten castreren. Gecastreerde poezen worden niet meer krols.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je opmerking in!
Voer hier je naam in