Hoe een kippenhok inrichten? Handige tips!

1
620

Het houden van kippen is enorm leuk! Gezelligheid om je heen wanneer je in de tuin zit, een beetje hulp bij het verwijderen van het onkruid en dagelijks verse eieren. Wie wil dat nu niet? Kippen zijn helemaal niet veeleisend. Maar let op, denk je eraan om kippen te houden dan is het belangrijk dat ze een veilig en prettige huisvesting hebben bestemd tegen roofdieren en slecht weer zoals regen en wind. En een blije kip levert daarnaast betere eieren op. In deze blog lees je meer over het juist inrichten van je hok. Veel succes! 

 Wat zijn de basisonderdelen van je kippenhok?

 • Een nachthok
 • Een zitstok
 • Een buitenren
 • Een kippendeur
 • Legnest(en)

Het nachthok

Waar voldoet een goed nachthok aan? Een goed nachthok biedt veiligheid voor de kippen. Ze willen in de nacht namelijk veilig kunnen schuilen. Een nachthok heeft ventilatie en staat niet in direct zonlicht. Het liefst zijn de wanden zo glad mogelijk. Daarmee voorkom je dat bloedluizen tussen de kieren en gaten gaan zitten. Let op dat het hok makkelijk schoon te maken is en je je niet in allerlei bochten hoeft te wringen. 

Zitstok

Een zitstok is onmisbaar voor een goed nachthok. Wist je dat kippen van nature het liefst op een stok slapen? In de natuur zie je een kip vaak op een tak of boom zitten. Houd per kip rekening met ongeveer 30 cm ruimte aan zitstok en zorg voor een dikte van 6 cm bij gewone kippen en 3 cm bij krielkippen. Hang je meerdere zitstokken op? Zorg dat deze altijd op gelijke hoogte worden geplaatst. De hoogte is afhankelijk van het soort kip dat je hebt. Verder raden we aan een mestplankje onder de stok te plaatsen. Het mestplankje vangt alle poepjes op, welke je gemakkelijk dagelijks weg kunt halen. 

Legnesten

Kippen leggen hun eieren graag op een droge, donkere en veilige plek. Een legnest is hiervoor de perfecte oplossing. Wist je dat het leggen van eieren gemiddeld 1,5 tot 2 uur duurt? Logisch dus dat de kip een veilige omgeving zoekt. Zorgt voor minimaal 1 legnest per drie kippen. Gebruik nooit een kartonnen doos. Deze wordt vochtig, kan kapot worden gepikt en bloedluizen nestelen zich in naden en kieren. Plaats het legnest aan de buitenste zijde van het nachthok. 

Een goed legnest voldoet aan de volgende zaken:

 • Heeft gesloten zijden waardoor de kip zich veilig voelt
 • Is voor een gemiddelde kip 30x30x30 cm
 • Heeft eventueel een dakje dat schuin afloopt
 • Staat iets van de grond (rond de 10 tot 40 cm)
 • Heeft geen kieren
 • Is altijd even hoog als andere legnesten in het hok

De ren

Een kippenren met gaas is een must. Je wilt geen ongewenste dieren, zoals muizen en vogels, in je kippenren. Deze kunnen ongewenste ziektes overdragen. Tevens is het belangrijk dat de kippen worden beschermd tegen roofdieren. Een overdekte ren voorkomt een modderpoel en dat is gewenst in ons regenachtige kikkerlandje. En zorg voor een ren die je gemakkelijk kunt openen en schoonmaken. 

Kippendeur

Je kunt het best een afsluitbare kippendeur gebruiken om de kippen van de ren naar het nachthok te laten. Deze deur geeft de kippen een extra veilig gevoel in de nacht en je zorgt voor extra bescherming tegen roofdieren. Je hebt handmatige kippendeuren en automatische kippendeuren.

Hoe groot moet je kippenhok zijn?

Bij het kopen van een kippenhok is het belangrijk dat je rekening houd met het aantal kippen dat je gaat houden en de grootte van de kippen. Verder geldt: hoe groter hoe beter natuurlijk! In een te klein hok kan een kip gestresst worden.

 • Minimale oppervlakte nachthok per krielkip 0,25m² en per normale grootte kip 0,5m² 
 • Minimale oppervlakte voor de ren 0,50m² per krielkip en 1m² per normale grootte kip 

Hele grote rassen hebben meer ruimte nodig. Kies eerst het ras dat je wilt en daarna pas het hok.

Wat is de beste locatie voor mijn kippenhok?

De locatie van het hok in de tuin is belangrijk. Je kunt het hok het beste op het westen of oosten plaatsen. Regen en wind komen dan minder in het hok. Verder wordt aangeraden het nachthok te voorzien van een raam, dat geplaatst is richting het zuiden of zuidoosten. Zo worden de kippen namelijk in een natuurlijk ritme wakker. Tot slot is het belangrijk dat je het hok niet te laag op de grond plaatst. Bij een flinke regenbui wil je namelijk dat het hok droog blijft en dat er geen modderpoel ontstaat.

Een goede ventilatie voor je kippenhok

Zonder goede ventilatie wordt het hok snel warm. Wist je dat een kip, met 41ºC, een hogere lichaamstemperatuur heeft als de mens? Zonder goede ventilatie gaat de ontlasting in het hok enorm stinken. En in de winter kan er condens ontstaan op de lellen en kammen van de kip. Dit kan zorgen voor bevriezing en is erg gevaarlijk.

Hoe richt je het kippenhok in?

De inrichting van het hok is belangrijk. In een kaal hok voelen kippen zich niet op hun gemak. Dit is voor de kippen niet leuk en zorgt ervoor dat je geen lekkere verse eitjes krijgt. 

Vers drinkwater
Het allerbelangrijkst is vers water. Ververs het drinkwater elke dag en houdt de drinkbak schoon. Zo voorkom je vervelende ziekten. Plaats een drinkbak niet in het nachthok. Het nachthok moet schoon en droog blijven en kippen drinken niet in de nacht. 

Kies voor een goede drinkbak, drinkemmer of drinktoren. Enkele voorbeelden

Voerbak
Ook voer is natuurlijk erg belangrijk. Kies voor een voerbak of trapbak waar zo min mogelijk mee gemorst wordt en je hok dus schoon blijft. Plaats de voerbak niet onder een zitstok of bij het legnest. Je wilt namelijk niet dat deze wordt ondergepoept ;).

Bodembedekking nachthok
Voor het nachthok kies je bodembedekking dat goed absorbeert. Goede voorbeelden zijn zaagsel, hennepvezel of beukensnippers. Verder raden we aan nestkruiden of tabakstelen te vermengen met de bodembedekking. Hiermee voorkom je bloedluizen. 

Bodembedekking ren
Het allerbelangrijkste van de ren is dat deze droog moet zijn! Je kunt er gras, aarde of zand in leggen. 

Nestmateriaal
Een laagje absorberend materiaal met wat stro voldoet prima. Zolang het nest beschut is zullen ze lekkere verse eitjes leggen. Ook hier is het aan te raden gebruik te maken van nestkruiden en tabakstelen zodat je bloedluizen of ander ongedierte voorko,t/ 

Zandbad
Wist je dat het nemen van een zandbad natuurlijk gedrag van een kip is? Een zandbad zorgt ervoor dat ongedierte minder kans heeft om te overleven. Het zand gaat tussen de veren zitten en sluit ademhalingswegen van luizen, teken en vlooien. Hierdoor gaan ze dood. Zorg er daarom voor dat je kippen beschikken over een zandbad. Fijn zand werkt het best. 

Kippengrit
Wanneer je kippen geen beschikking hebben over kiezeltjes kun je kippengrit geven. Kippen verteren alle granen en insecten in de spiermaag. Dit omdat ze geen tanden hebben. Kiezels helpen bij het vermalen van het kippenvoer.

Welke planten in je kippenren?

Ook niet onbelangrijk is de juiste beplanting voor in je kippenren! Het groen heeft meerdere voordelen. Zo zorgen bomen en struiken voor fijne schaduwplekken, zowel bij felle zon in de zomer als een regenbuitje tijdens minder goede dagen. Daarnaast zorgen planten en bessen voor een goede aanvulling op de dagelijkse maaltijd en kunnen de kipjes heerlijk scharrelen. Plaats bijvoorbeeld een frambozen-, druiven of bramenstruik of een prachtig appel- of perenboompje. Of ga bijvoorbeeld voor lavendel, vogelmuur, duizendblad, of knoopkruid. Er zijn genoeg opties!

Op Kippenencyclopedie vind je de geschikte en ongeschikte beplanting.

Hoe maak je het kippenhok schoon?

Een minder leuk klusje maar heel belangrijk; het schoonmaken van je kippenhok. Het is erg belangrijk dat je dit op regelmatige basis doet. wij adviseren dit wekelijks te doen. Met een schoon hok voorkom je vervelende ziektes en ongedierte. 

 • Ververs wekelijks de bodembedekking en het nestmateriaal wekelijks
 • Schraap het mest van de zitstokken en de legnesten wekelijks
 • Spit je kippenren wekelijks even om
 • Ververs het zand het liefst elk half jaar
 • Let op ongewenste beestjes bij het schoonmaken van het hok

Het is slim om bij de aanschaf van je kippenhok of bij het zelf maken van het hok al rekening te houden met het schoonmaken. Kijk goed of je overal makkelijk bij kunt en of je de zitstokken en legnesten goed kunt schoonhouden.

Hoe voorkom je bloedluizen in het kippenhok?

Bloedluis (eigenlijk bloedmijt) is een van de meest vervelende ongedierte bij het houden van kippen. De kans is groot dat ze ook bij jou om de hoek komen kijken. Bloedluizen voeden zich met het bloed van de kippen. Overdag verstoppen ze zich op donkere plekken (kieren en gaten in het hok) en in de nacht zijn ze actief.  Je kunt bloedluizen daarom het best preventief tegengaan. 

Er zijn verschillende middelen tegen bloedluis. Zo kun je het hok met Klaxo wiltkalk behandelen. Deze maakt het hok droog en wit en daar hebben bloedluizen een hekel aan. Ook kun je gaan voor natuurlijke middelen zoals nestkruiden en tabakstelen. De geur hiervan is zeer sterk en daar hebben bloedluizen een hekel aan.

Het perfecte plekje voor jouw kip(pen)

Als het goed is kun je nu een heel eind vooruit met jouw kippenhok! Uiteraard is er nog veel meer over te vertellen en zullen er nog meerdere tips zijn. Heb jij een goede tip? Deel deze met ons!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je opmerking in!
Voer hier je naam in