April is de maand dat het tekenseizoen weer start. Vanwege de hogere temperatuur vinden de meeste tekenbeten plaats van april tot en met oktober. naast mensen hebben ook dieren hier veel last van. In deze blog lees je meer over teken, een tekenbeet en wat te doen.

Wat is een teek?

Een teek is een geleedpotige parasiet en lijkt op een kleine, platte spin. Een teek behoort tot de spinachtigen. Een teek leeft van het bloed dat hij opzuigt uit de gastheer. Teken zijn er in verschillende varianten, van klein tot groot. Dit is afhankelijk van de levensstadium waarin de teek zich bevindt. een teek gaat door vier verschillende levensstadia heen, namelijk ei, larve, nimf en volwassen teek. Waar een larve nog maar 6 poten heeft is dit bij de nimf en volwassen teek 8.

Een tekenbeet

Wanneer een teek hongerig wordt klimt hij langs het gras of een tak van een struik. Van hieruit stappen ze over op dieren of mensen en gaan ze op zoek naar een geschikt plekje om zich in de huid vast te bijten en bloed op te zuigen. Tijdens het opzuigen van het bloed kan een teek ziekteverwekkers opnemen en afgeven. Hierdoor worden door tekenbeten ziekten verspreid.

Hoe herken je een tekenbeet?

Bij een dier kan het soms lastig zijn een tekenbeet op te sporen door de vacht. Hoe dikker en langere de vacht is, hoe lastiger het is om de tekenbeet te zien. Een tekenbeet is vooral goed zichtbaar wanneer een teek zich al heeft volgezogen met bloed. Teken nestelen zich vooral op plekken als de kop, de oren, de kiezen en de oksels.

Hoe voorkom je een tekenbeet bij jouw huisdier?

Het liefst voorkom je een tekenbeet. Het is daarom aan te raden om tekenwerende of tekendodende producten te gebruiken. Hierbij kun je denken aan speciale druppels of sprays. Let hierbij goed op dat je een middel koopt dat voor je huisdier bestemd is. Raadpleeg de dierenarts of dierenwinkel en je voorkomt een hoop ellende.  Controleer je huisdier daarnaast dagelijks op tekenbeten en doe dit vooral na het maken van een wandeling. Zo kun je voorkomen dat de teek zich vastbijt! Kijk goed achter de oren, bij de hals en de kop, tussen de tenen en poten en onder de staart.

Heeft je huisdier al een tekenbeet opgelopen? Verwijder deze dan met een speciale tekenverwijderaar. Hoe sneller de teek weg is hoe kleiner de kans op besmetting is. Noteer de datum van de beet in je agenda. Mocht je in de periode hierna namelijk ziekteverschijnselen bij je huisdier opmerken dan kan dat met de tekenbeet te maken hebben en kun je dit doorgeven aan de dierenarts.

Kortom, wees alert op tekenbeten. Altijd, maar extra nu het tekenseizoen weer is aangebroken. Neem preventieve maatregelen zodat jij en je huisdier onbezorgd kunnen genieten van de natuur!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je opmerking in!
Voer hier je naam in